Aller au contenu principal

Energieprestatiecertificaat woongebouwen

Hoeveel kost een energieprestatiecertificaat? De uiteindelijke prijs voor een EPC wordt berekend op basis van de grootte van de woning. Hiervoor wordt het bruikbare vloeroppervlak genomen dat uiteindelijk vermeld staat op het EPC. Als indicatie kan u dit zelf berekenen door de grondoppervlakte per verdiep te nemen, waarvan de vrije hoogte minstens 1,5m bedraagt. Bestellen doe je hier.  En bekijk zeker ook even onze tips voor een goed epc!

Bruikbare vloeroppervlakte Prijs Voorbeeld
wooneenheid < 120 m² 250 € excl. BTW
  • Studentenkamer
  • Studio
  • (Duplex-)appartement
  • Gesloten bebouwing
120m² < wooneenheid <  300m² 300 € excl. BTW
  • Duplex- of triplex-appartementen
  • Gesloten, halfopen of open bebouwing
wooneenheid > 300 m² 1 €/m² excl. BTW
  • Halfopen & open bebouwing

Verplaatsing, opmeting & rapportage zijn inbegrepen in de vermelde prijzen, exclusief BTW (21%) .

Voor elke wooneenheid die te koop of te huur wordt aangeboden is een EPC verplicht. Een wooneenheid dient over de nodige voorzieningen te beschikken om autonoom te kunnen functioneren (oa woonkamer, toilet, badkamer & keuken).

Bij studentenkamers met eigen sanitair en een eigen keuken of kitchenette wordt een afzonderlijk EPC opgemaakt. Beschikken de studentenkamers niet over hun eigen voorzieningen, dan wordt een EPC opgemaakt voor het volledige gebouwdeel.

EPC gemene delen

De prijzen worden berekend op basis van de grootte van de gemene delen, en de daarop aangesloten appartementen.

Aantal aanwezige appartementen

Vaste prijs: €350
Bijkomend:

2 – 15

350 + €20 / appartement

 

> 16

650 + €15 / extra appartement

 

 

Verplaatsing, opmeting, contact met syndicus indien noodzakelijk & rapportage zijn inbegrepen in de vermelde prijzen, exclusief BTW (21%) .

 

Voor bestaande gebouweenheden met minstens twee wooneenheden is een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw verplicht vanaf 1 januari 2022. Dit is verplicht in alle gevallen, dus niet enkel bij verkoop of verhuur.

Voor nieuwbouw appartementsgebouwen is de verplichting pas van toepassing tien jaar na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning of de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen.

Dit EPC is de basis voor de EPC’s per eenheid, en bevat de omhullende schildelen van het gebouw, de collectieve installaties, alsook de installaties op zonne-energie. Bij minstens 5 eenheden wordt ook rekening gehouden met de verlichting in de gemeenschappelijke circulatieruimtes.

EPC kleine niet-residentiele eenheden

De prijzen zijn afhankelijk van de grootte van de kleine niet-residentiële eenheid:

Bruikbare vloeroppervlakte

Prijs

eenheid ≤ 300 m²

€350

300 m² < eenheid ≤ 500 m²

€500

 

 

Verplaatsing, opmeting, contact met syndicus indien noodzakelijk & rapportage zijn inbegrepen in de vermelde prijzen, exclusief BTW (21%) .

Een niet-residentieel gebouw heeft een niet-residentiële bestemming: kantoor-, onderwijs-, gezondheids-, handel-, sport-, bijeenkomst of logeerfunctie.

Een kleine niet-residentiële eenheid heeft een bruikbare vloeroppervlakte van maximaal 500 m² en maakt geen deel uit van een groot niet-residentieel geheel (BVO ≤ 1000 m²).

Bij twijfel kan een vooronderzoek door de energiedeskundige uitsluitsel geven.  

Waarom kiezen voor Egeon

Wij hebben een ruime ervaring met energie in de gebouwensector en stelden al voor honderden tevreden klanten een EPC op. Door onze ervaring kunnen wij vlot, maar grondig en professioneel, een correct energieprestatiecertificaat garanderen. Daarbij proberen we steeds in de mate van het mogelijke rekening te houden met de wensen van de klant, zowel voor het plaatsbezoek als voor de aflevering van het EPC. Indien u, tenslotte, meerdere EPC's tegelijkertijd laat opmaken, of op regelmatige basis met ons wilt samenwerken, kunnen we een nog gunstigere prijs overeenkomen. Neem daarvoor contact met ons op.