Plaatsbeschrijving van woningen en gebouwen

Een plaatsbeschrijving  (ook wel bevindingsstaat) is een een schriftelijke vaststelling van de feitelijke situatie van een woning of gebouw. De plaatsbeschrijving bevat een gedetailleerde opsomming, meestal vergezeld van foto's, van alle schade (barsten, gebruiks- en vochtschade) aan een eigendom. 

Wanneer? 

  • Verhuur: de huurder en verhuurder zijn verplicht om in aanwezigheid van beide partijen en voor gezamenlijke rekening een gedetailleerde plaatsbeschrijving op te stellen. Dat gebeurt het best tijdens de periode dat de ruimtes onbewoond zijn, maar het kan ook nog tijdens de eerste maand van bewoning. De plaatsbeschrijving moet bij het huurcontract worden gevoegd. Een neutrale partij, die zowel van de huurder als van de verhuurder het vertrouwen geniet, kan het opmaken van een neutrale, volledige en waarheidsgetrouwe plaatsbeschrijving vergemakkelijken.
  • Verbouwingen/renovatie: voor aanvang van verbouwings- of renovatiewerken kan het aangeraden zijn een gedetailleerde beschrijving van de huidige staat van het goed op te laten maken. Hierdoor kan eventuele schade opgelopen tijdens de werkzaamheden aangetoond worden. 

Hoeveel kost een plaatsbeschrijving? 

U kan terecht bij Egeon voor het opmaken van een plaatsbeschrijving vanaf 250 euro excl BTW. Indien u een plaatsbeschrijving laat opmaken in combinatie met een EPC, krijgt u een korting van 20 euro op de plaatsbeschrijving. 

Bestel hier

Overige diensten

Neem zeker ook een kijkje bij onze overige diensten voor verkoop/verhuur en voor nieuwbouw en renovatie. Wanneer verschillende diensten gecombineerd worden krijgt u sowieso een voordeeltarief.