2 Nieuwe EPC-types vanaf 2020

Vanaf 2020 komen er twee nieuwe types van energieprestatiecertificaat bij: het EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen, en het EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Ze worden allebei opgemaakt door een energiedeskundige type A, u kan er dus voor bij Egeon terecht!

Het EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen is verplicht vanaf 2020 bij verkoop en verhuur. Het leunt qua methodiek aan bij de residentiële gebouwen, omdat hun gebouwschil en installaties vergelijkbare karakteristieken hebben. Het certificaat en de aanbevelingen zijn dan ook gelijkaardig.
Voorbeeldgebouwen die vanaf 2020 over dit EPC zullen moeten beschikken zijn winkels, apotheken, kapsalons, notariaten, kantoren, vrije beroepen, dokters- tandartspraktijken, bed & breakfast, tearooms, cafés, restaurants, fitnessruimten, lokalen van de jeugdbeweging, zwembaden enz.

Het EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw kan opgemaakt worden vanaf 2020 en is verplicht vanaf 2022 voor gebouwen met minstens 2 wooneenheden. Het EPC van de gemeenschappelijke delen vormt de basis voor het EPC van de eenheden in het gebouw. Een goede voorbereiding van het plaatsbezoek en samenwerking met de gebouwbeheerder zijn dus belangrijk. Het EPC van de gemeenschappelijke delen geeft aanbevelingen op maat van het gebouw en kan een belangrijke tijdswinst betekenen bij de opmaak van de EPC’s van de eenheden.

Bron: VEA